fries scheepvaart museum
Header door het donker
november 2022:
door het donker
Theatervoorstelling over de verzetsfamilie Lever uit Sneek

theatervoorstelling door het donker

Van 16 tot en met 26 november 2022 is in het Fries Scheepvaart Museum Door het donker te zien, een nieuw toneelstuk over de verzetsgroep Lever. De familie Lever, die de kern van de verzetsgroep vormde, woonde in de Tweede Wereldoorlog in één van de panden waar nu het Fries Scheepvaart Museum is gevestigd.


Door het donker
gaat over de gebeurtenissen rondom de Sneker verzetsfamilie Lever en hun Joodse onderduikers. In de nacht van 16 november 1943 viel de Sicherheitsdienst hun woning aan het Kleinzand 18 binnen. Het stuk blikt terug op de oorlogsjaren van actief verzet vanuit het geloof en werpt de vraag op: waar vind je de waarheid?

De verzetsgroep Lever

De verzetsgroep Lever

De familie Lever verspreidde illegale bladen zoals Vrij Nederland en Trouw, en had vaak Joodse mensen in huis die wachtten op een definitief onderduikadres. Na de inval werden vader Hendrik en onderduikster Rosa (Rozet) IJzerman afgevoerd naar Duitsland, beide stierven in een concentratiekamp. Zoon Jan sloot zich na zijn ontsnapping aan bij de Knokploeg Groningen en kwam om het leven bij een verzetsactie. De andere zoon, Hendrik jr. was al eerder ondergedoken in Lions maar werd gearresteerd en eindigde voor het vuurpeloton in Vught. Meta Lever werd na een dagenlang verhoor in de Blokhuispoort weer vrijgelaten. Zij en haar moeder bleven na de oorlog alleen achter.

Door het donker is geschreven door Peter Sijbenga, die als componist en tekstschrijver onder andere werkt voor Tryater. De regie is in handen van Lucienne van der Meulen. Zij regisseerde veel toneelstukken in Sneek en was onder andere betrokken bij het openluchtspektakel Drie Gebroeders aan het Snekermeer in 2013. De cast bestaat uit gedreven amateuracteurs uit Sneek en omgeving. 

Door het donker wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:

Gemeente Súdwest Fryslân, Stichting OBW Sneek, Stichting Sneek 1818, Jacques Monasch en Jana Bosma, Datas SneekDrukkerij Van der Eems, Restaurant Aan de Gracht, Greyd! concept-ontwerp, Hiemstra Installatietechniek, De Jong Plafonds, Kingma's Opkeamer, Café De Kroon, Lokaal 55, Markt 23, 't Andere Museum, Sijperda Verhuur SneekGrand-Café De Walrus en Zandstra Sport.

Met heel veel dank aan Meta Lever en haar kinderen en kleinkinderen, die ons toestemming gaven een voorstelling te maken over hun oorlogsverhaal. Ook heel veel dank aan de spelers en alle anderen die zich vrijwillig inzetten voor Door het donker.

praktische informatie

Alle voorstellingen zijn uitverkocht. We kunnen u op de wachtlijst plaatsen maar ook deze is al erg lang. Wilt u toch een poging wagen? Stuur dan een mailtje met het aantal kaarten en de gewenste datum naar info@friesscheepvaartmuseum.nl.

Heeft u al kaarten voor een van de voorstellingen van Door het donker? Dan leest u hieronder belangrijke informatie over het verloop van de avond.

De aanvangstijd is 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur bent u welkom in de tuin van het museum. De voorstelling duurt tot ongeveer 21.15 uur. Er is geen pauze.

Voorafgaand verwelkomen we u graag met een kopje koffie of thee (tegen betaling) in de tuin van het museum. Trek daarom een warme jas aan als het een koude avond is, en houd deze aan als u het museum binnenkomt. Pas goed op waar u loopt: er zijn wat op- en afstapjes in het museum en de tuin, en het kan donker zijn.

Zet uw telefoon uit en maak geen foto's en filmopnames tijdens de voorstelling.

Als u slecht ter been bent, dan horen we dat graag een aantal dagen van te voren. U kunt een mailtje sturen naar info@friesscheepvaartmuseum.nl of bellen met 0515-414057. Er zijn vrijwilligers aanwezig om u een handje te helpen.