fries scheepvaart museum

Tips voor thuis

Door de lockdown zijn de musea in Nederland helaas voorlopig gesloten. Als alternatief proberen we ons publiek online te vertellen over het al het moois dat we te bieden hebben. Een overzicht vind je op deze pagina.

Elfstedentocht 1997

Elfstedentocht 1997

Op 4 januari 1997, nu 25 jaar geleden, werd voor het laatst de Elfstedentocht geschaatst. Het Fries Scheepvaart Museum bewaart een keur aan objecten en foto's over de Tocht der Tochten. Van de wollen muts die Sipke Castelijn droeg toen hij in 1933 de Elfstedentocht won, tot de officiële wisselprijzen van de Vereniging. 

Ter herinnering aan de tocht van 1997 hebben we pagina gemaakt met daarop een kleine selectie van de objecten.

webexpositie charlotte dumas · dragers

webexpositie charlotte dumas · dragers

“Een ode aan het schetsen, de dagelijks waarneming en de oefening.” Zo omschrijft fotograaf Charlotte Dumas haar expositie Dragers |Werkpaarden in beweging in het Fries Scheepvaart Museum. Het onderwerp is het werkende paard dat met aandacht en zorgvuldigheid is bestudeerd en vastgelegd. Met potlood op papier, of door de camera.

In de expositie zijn behalve polaroids, foto’s en een film van Dumas, ook schetsen en foto’s te zien van de negentiende-eeuwse kunstenaars George Hendrik Breitner, Eugène Delacroix en Anton Mauve. 

Een deel van de getoonde werken kun je nu online bekijken, inclusief de bijschriften.

Maak je eigen kerstster

Maak je eigen kerstster

Jij hoeft je deze kerstvakantie niet te vervelen. Maak je eigen kerststerren!

Download hier ons stappenplan en knipvel. Met het stappenplan kun je zelf van vouwblaadjes een echte 3D-ster maken. En met het knipvel kun je een iets gemakkelijkere ster knutselen. Maak er een heleboel, in verschillende kleuren, en hang ze voor het raam, in de kerstboom of versier je slaapkamer er mee.

Tip: als je het knipvel uitprint op ietsje steviger papier, wordt de ster het mooist. Je kunt 'm ook eerst opkleuren of versieren met glitters, stickers of andere mooie dingetjes. 

Op YouTube staan heel veel tutorials over het vouwen van kerststerren. Wij maakten een playlist met de beste filmpjes.

Reis door Europa in het museum

Reis door Europa in het museum

Begin 2021 was Nederland ook in lockdown en waren de musea lange tijd gesloten. Toenmalig directeur Meindert Seffinga nam de leden van de Vereniging Fries Scheepvaart Museum toen virtueel mee op een reis door Europa, in het museum. Deze film is nog steeds te zien op Youtube.

Als lid van de Vereniging Fries Scheepvaart Museum help je mee het museum op koers te houden. Lid worden kan al vanaf € 17,50 per jaar. Je wordt dan op de hoogte gehouden van alle activiteiten in het museum, en krijgt voorrang op de inschrijving ervoor. Bovendien krijg je elk jaar een jaarboek en kun je mee op een exclusieve ledenreis.