fries scheepvaart museum
vanaf 14 oktober: water spiegel | maartje roos

vanaf 14 oktober: water spiegel | maartje roos

Bekijk de wereld door de ogen van beeldmaker Maartje Roos. Haar zorgvuldig gecomponeerde beeldcreaties zijn een spiegel voor de kijker. Soms om terug te kijken, naar 100 jaar geleden bijvoorbeeld. Of juist een blik op de toekomst: hoe ziet onze omgeving er dan uit?

In deze expositie geeft Maartje Roos een inkijkje in haar reflecties, haar inspiratie en haar werkwijze. Met het water als verbindend thema. Het water is immers de mooiste spiegel die er is.

<<Yn it Ljocht - Maartje Roos

eerdere exposities
6 juli - 1 oktober 2023: Water, wind en wolken

6 juli - 1 oktober 2023: Water, wind en wolken

Iedereen die graag op of aan het water is, weet: niets is zo veranderlijk als het weer. Van het ene op het andere moment kan het omslaan en ziet de wereld er heel anders uit. Het water en de lucht erboven zijn dan ook sinds jaar en dag al een rijke bron van inspiratie voor kunstschilders.

In de expositie Wetter, wyn en wolken | Water, wind en wolken in het Fries Scheepvaart Museum, tonen 29 hedendaagse kunstenaars hun fascinatie voor dit fenomeen. Het thema is steeds hetzelfde, de uitwerking elke keer anders. In een spannende mix van abstracte en realistische kunstwerken, vangen ze de vele gezichten die ons waterlandschap en de lucht daarboven kent.

15 april - 25 juni 2023: kiek, su sport sneek!

15 april - 25 juni 2023: kiek, su sport sneek!

De jurk waarin de leden van Thusnelda gymnastiekten, het eerste sportreglement van LSC uit 1895 en een oude foto van Tennisvereniging De Vliegende Bal. Vanaf 15 april staan in het Fries Scheepvaart Museum de Sneker sportverenigingen centraal in de tentoonstelling Kiek, su sport Sneek!

De tentoonstelling blikt terug op bijna 150 jaar verenigingsleven in de waterpoortstad. Van kaatsen op de Veemarkt tot zwemmen in het Spoordok, alle sporten komen aan de orde met mooie foto’s en bijzondere objecten. Natuurlijk passeren ook hoogtepunten de revue, zoals de uitstekende prestaties van de volleybalteams van Olympus en Animo, tegenwoordig als VC Sneek nog steeds succesvol op landelijk niveau.

24 sept 2022 - 5 maart 2023: expeditie sterke yerke

24 sept 2022 - 5 maart 2023: expeditie sterke yerke

Halverwege de jaren ’70 bouwen zeven vrienden in Leeuwarden een vlot, van alleen maar gerecycled materiaal. Ze varen er zelfs mee de Atlantische Oceaan over, om onderzoek te doen naar de olievervuiling op zee. Veertig jaar later is er een nieuw vlot: Sterke Yerke IV. Het doel is dit keer om aandacht te vragen voor de plastic soup.

In de familietentoonstelling Expeditie Sterke Yerke – van olievervuiling tot plastic soup zie je dit legendarische verhaal, maar ga je vooral ook zelf op onderzoek uit. Er is een heus laboratorium waar je het probleem van olie en microplastic kunt zien, op het nagebouwde vlot kun je voelen hoe het moet zijn om hiermee de zee de trotseren en de museumvijver mag je schoonmaken met de op afstand bestuurbare ‘plastic hunter’.

Gedurende de tentoonstelling zullen er activiteiten, workshops en lezingen worden gehouden over plastic soup, recycling en leven zonder afval. De aftrap is in het openingsweekend, met gratis entree en veel activiteiten.

Voor scholen is er een schoolbreed educatief programma gericht op de bewustwording en de techniek achter het recyclen van plastic.

23 april - 28 augustus 2022: windstil

23 april - 28 augustus 2022: windstil

Nieuw werk van beeldmaker Heleen Haijtema, geïnspireerd op foto's van het skûtsjesilen gemaakt door de Sneker fotograaf Ger Dijs. In spannende installaties in de natuur bootst Haijtema de vorm van de zeilen na, waarmee zij windstille momenten creëert. Kern in het werk dat ze toont in deze expositie is de vlakverdeling van de zeilen van de skûtsjes.

Naast de nieuwe beelden van Haijtema, is in Windstil het vroege werk van Ger Dijs te zien. Een selectie foto’s die hij in de jaren zeventig en tachtig maakte van het skûtsjesilen zelf, maar ook de prijsuitreikingen na afloop op de vaste wal. Dijs had een scherp oog voor compositie en vlakverdeling en koos zijn positie op het water nauwkeurig. 

Windstil is de eerste in een nieuwe serie exposities van de Mix Nederland. Bij iedere editie van de Mix worden historische fotocollecties gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen. 

19 februari - 10 april 2022: Kiek, su was Sneek

19 februari - 10 april 2022: Kiek, su was Sneek

Koek-en-zopie op een winterdag bij de Kolk, een botsing met een vrachtwagen met een tram op de brug over het Kleinzand, en een van de weinige foto’s van de oude synagoge in de Wijde Burgstraat.

De foto’s in de tentoonstelling Kiek, su was Sneek! laten de stad zo’n 100 jaar geleden zien. De beelden zijn afkomstig uit de rijke beeldverzamelingen van de Vereniging Historisch Sneek en het Fries Scheepvaart Museum. Gevoelens van nostalgie en verwondering voeren de boventoon, al zitten er zelfs voor de echte Sneker nog wel een paar ‘soekplaatsjes’ tussen.

Kiek su was Sneek! is de eerste in een serie van drie tentoonstellingen die de Vereniging Historisch Sneek en het museum gezamenlijk organiseren. Bij de tentoonstelling is een uitgebreid activiteitenprogramma met o.a. mooie stadswandelingen, boeiende lezingen en een heuse geschiedenis-quiz!

t/m 16 januari 2022: Charlotte Dumas ∙ Dragers

t/m 16 januari 2022: Charlotte Dumas ∙ Dragers

“Een ode aan het schetsen, de dagelijks waarneming en de oefening.” Zo omschrijft fotograaf Charlotte Dumas haar nieuwe expositie Dragers | Werkpaarden in beweging in het Fries Scheepvaart Museum. Het onderwerp is het werkende paard dat met aandacht en zorgvuldigheid is bestudeerd en vastgelegd. Met potlood op papier, of door de camera.

In de expositie zijn behalve polaroids, foto’s en een film van Dumas, ook schetsen en foto’s te zien van de negentiende-eeuwse kunstenaars George Hendrik Breitner, Eugène Delacroix en Anton Mauve. Deze zijn in bruikleen gegeven door het Rijksmuseum en door een particuliere verzamelaar.

 

Vaste collectie

Vaste collectie

Skûtsjesilen, de Elfstedentocht en de Waterpoort.
Ontdek het verhaal van de scheepvaart in Friesland, de ijssporten, en de geschiedenis van Sneek.