fries scheepvaart museum
11 december: Frits Riemersma en het avontuur met de Sterke Yerke lll

Frits Riemersma was in 1979 een van de vier mannen die met het vlot Sterke Yerke III de Atlantische Oceaan overstaken. Hij is bioloog en deed aan boord onderzoek naar de olievervuiling op zee, de missie waar deze bijna onmogelijke reis om begon. De eindbestemming was Curaçao maar het vlot verging in een storm voor de kust van Bonaire. Alle watermonsters die Frits had genomen, gingen verloren. Waarom vond hij het destijds zo belangrijk om de olievervuiling te onderzoeken? En hoe kijkt hij vanuit dat perspectief naar het huidige probleem van de microplastics in zee?

Dit 'plastic soup-college' van Frits Riemersma is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar.

Wanneer: zondag 11 december 2022, 14.00 uur. Inloop met koffie/thee vanaf 13.30 uur.
Waar: Fries Scheepvaart Museum
Entree: volwassenen € 4,75, kinderen € 2,25. Museumkaart en leden gratis (inclusief koffie/thee/limonade).
Inschrijven: via balie@friesscheepvaartmuseum.nl; graag even aangeven met hoeveel volwassenen en hoeveel kinderen je komt.

15 december: wat kun je wel doen aan de plastic soup?

Wat kun je zelf doen aan grote klimaat- en milieuproblemen zoals de plastic soup? In dit eerlijke gesprek kun je ideeën uitwisselen en inspiratie opdoen over hoe anderen hier mee omgaan. Want de omvang van het probleem is heel groot, maar ook in je eentje kun je invloed hebben.

Onder leiding van Lemke Statema, projectleider van groene en duurzame initiatieven zoals Skjin Wetter, brengen we de grootse problemen terug naar je eigen huishouden. Aan de hand van haar eigen ‘worsteling’ en de ervaringen van anderen geeft Lemke je tips en handvaten om die eerste stap richting verandering te zetten. Welke keuzes maak je in de supermarkt? Koop je vaak kleding? En wat voor cadeaus geef je met kerst?

In dit tweede plastic soup-college doen deelnemers actief mee aan het gesprek. Deel je zorgen, zoek samen naar oplossingen en laat je inspireren!

Wanneer: Donderdag 15 december 2022, 10.00-12.00 uur
Waar: Fries Scheepvaart Museum
Entree: € 4,75, museumkaart en leden gratis. (inclusief koffie/thee).
Maximaal aantal deelnemers: 12, inschrijven via balie@friesscheepvaartmuseum.nl

november 2022: door het donker

Het Fries Scheepvaart Museum brengt in november 2022 Door het donker op de planken, een nieuw toneelstuk over de verzetsgroep Lever. De familie Lever, die de kern van de verzetsgroep vormde, woonde in de Tweede Wereldoorlog in één van de panden waar nu het museum is gevestigd.

Door het donker draait om de nacht van 16 op 17 november 1943. Toen viel de Sicherheitsdienst het huis van de familie Lever aan het Kleinzand 18 binnen. Zoon Jan wist te ontsnappen, vader Hendrik, dochter Meta en de Joodse onderduikster Rosa (Rozet) IJzerman werden opgepakt en meegenomen naar Leeuwarden. Meta werd na een dagenlang verhoor weer vrijgelaten. Alleen zij en haar moeder overleefden de oorlog.

Alle voorstellingen zijn uitverkocht. Bent u een van de gelukkigen met een kaartje voor de voorstelling, dan krijgt u enkele dagen vooraf een mail met informatie over het verloop van de avond. De informatie kunt u ook lezen via de button hieronder.

t/m 5 maart: expeditie sterke yerke

Halverwege de jaren ’70 bouwen zeven vrienden in Leeuwarden een vlot, van alleen maar gerecycled materiaal. Ze varen er zelfs mee de Atlantische Oceaan over, om onderzoek te doen naar de olievervuiling op zee. Veertig jaar later is er een nieuw vlot: Sterke Yerke IV. Het doel is dit keer om aandacht te vragen voor de plastic soup.

In de familietentoonstelling Expeditie Sterke Yerke – van olievervuiling tot plastic soup zie je dit legendarische verhaal, maar ga je vooral ook zelf op onderzoek uit. Er is een heus laboratorium waar je het probleem van olie en microplastic kunt zien, op het nagebouwde vlot kun je voelen hoe het moet zijn om hiermee de zee de trotseren en de museumvijver mag je schoonmaken met de op afstand bestuurbare ‘plastic hunter’.

Gedurende de tentoonstelling zullen er activiteiten, workshops en lezingen worden gehouden over plastic soup, recycling en leven zonder afval. De aftrap is in het openingsweekend, met gratis entree en veel activiteiten.

Voor scholen is er een schoolbreed educatief programma gericht op de bewustwording en de techniek achter het recyclen van plastic.

film erfskip online te bekijken

De film 'Erfskip' is hier online te bekijken. Een documentaire gemaakt door Daan Visser, waarin de familie Van Klink centraal staat. Een familie die al generaties lang houten boten bouwt. Op 18 mei 2022 ging de film in het Fries Scheepvaart Museum in première.

Daan Visser: "De documentaire ‘Erfskip’ is een film over liefde. Over liefde voor het houten schip en over liefde voor het vakmanschap van de steeds kleiner wordende groep houtbouwers die Nederland nog kent. Zijn het de laatste der Mohikanen, of heeft het erfgoed nog toekomst?"