fries scheepvaart museum
voorjaarsvakantie: de verhalenzee

Duik in de voorjaarsvakantie samen met pake, beppe, heit of mem in de Verhalenzee van het Fries Scheepvaart Museum. Aan de hand van drie verhaallijnen ga je op ontdekkingsreis, op zoek naar zeemonsters en op jacht naar piraten. Je gaat kleien, codes kraken en wat dacht je van schieten met een kanon?

Kom luisteren naar een spannend verhaal, of pak zelf een boek en nestel je in een van de leestenten. Je kunt ook je eigen schatkistje met gouden piratenmunten knutselen.

Praktische informatie
De Verhalenzee is leuk voor jong en oud, en open van zondag 18 februari t/m vrijdag 23 februari 2024. Voor kinderen is de entree gratis, ‘op vertoon’ van een volwassene. De activiteiten zijn ook gratis, met uitzondering van het schatkistje-knutselen. Daarvoor betaal je €4,- per kind. Reserveren is niet nodig. Social Deal is deze dagen niet geldig.

Gezinslidmaatschap
Wist je dat je als gezin lid kunt worden van de Vereniging Fries Scheepvaart Museum? Dan krijg je het hele jaar door gratis entree voor twee volwassenen en alle kinderen (t/m 18 jaar) die op hetzelfde adres staan ingeschreven. Een gezinslidmaatschap is er al vanaf €40,- per jaar.

Cursus Schilderkunst door de eeuwen heen

Gabriël Vriens zal ook dit jaar weer een cursus verzorgen voor leden en andere belangstellenden. Ditmaal is het thema 'Schilderkunst door de eeuwen heen'.

De mens heeft zijn omgeving vaak mooier gemaakt door te schilderen met kleuren, vaak met een reden. De prehistorische rotstekeningen zijn hiervan het oudste bewijs. In de eeuwen daarna hebben mensen bijvoorbeeld boeken mooier gemaakt en gebouwen beschilderd. Later kwamen er ook schilderijen bij, eerst op hout, later op doek.

Over de ontwikkelingen in de kunstvorm van het schilderen gaat deze 5-delige cursus, met natuurlijk veel mooie voorbeelden uit meer dan 1000 jaar kunstgeschiedenis.

De cursus vindt eens per twee weken plaats op donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. De eerste cursusdag is op 15 februari 2024

lezing: scheepswrakken

Het is 1921 als schipper Klaas Weissenbach met het stoomschip Reserve van Zutphen terug naar zijn woonplaats Sneek vaart. Op de Zuiderzee raakt hij in zwaar weer, het schip vergaat.

Meer dan 30 jaar later wordt in de Noordoostpolder een scheepswrak gevonden. Na een kort onderzoek raakt het in de vergetelheid. Maritiem archeoloog Yftinus van Popta van de Rijksuinversiteit Groningen pakte de handschoen op en identificeerde het wrak als de Reserve. Maar wat is er nou precies gebeurd? Op woensdag 28 februari vertelt Van Popta het verhaal van dit scheepswrak.

Wanneer: woensdag 28 februari, 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur).

Kosten: €7,50 incl. kopje koffie/thee. Leden en museumkaarthouders gratis entree.

Graag vooraf aanmelden via balie@friesscheepvaartmuseum.nl

Tip: Luister ook naar de podcast 'Het wrakke water' van Yftinus van Popta en Jon Hille.