fries scheepvaart museum
Actueel
geannuleerd: antiekspreekuur

geannuleerd: antiekspreekuur

Door omstandigheden wordt het antiekspreekuur van 6 oktober 2024 verplaatst naar een latere datum.

 

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van de nieuwe datum? Stuur dan een mail naar balie@friesscheepvaartmuseum.nl. Je krijgt bericht zodra de nieuwe datum bekend is.

7 oktober: dementievriendelijke rondleiding

7 oktober: dementievriendelijke rondleiding

Op maandag 7 oktober is er in samenwerking met het Odensehuis Sneek een rondleiding voor mensen met (beginnende) dementie en hun mantelzorger(s). Onze rondleiders zijn hierin speciaal getraind. De rondleiding start om 14.00 uur in het museum, met een kopje koffie en wat lekkers. De inhoud wordt naar de behoefte van de deelnemers ingevuld. Aanmelden is niet nodig, u bent van harte welkom!

 

Het Fries Scheepvaart Museum ontvangt graag mensen met dementie. Zo bieden we ook een speciaal programma aan voor mensen in een verder gevorder stadium van dementie.

Vanaf 12 oktober: Kiek dit maakt Sneek!

Vanaf 12 oktober: Kiek dit maakt Sneek!

Kiek, dit maakt Sneek is de laatste van het drieluik tentoonstellingen over Sneek in de twintigste eeuw, die het Fries Scheepvaart Museum samen met de Vereniging Historisch Sneek maakt. Na het straatbeeld en het verenigingsleven, richten we nu de blik op de bedrijvigheid in de stad. 

Die begon in en bij de oude binnenstad. In de loop van de tijd verplaatste de ene na de andere vorm van maakindustrie zich naar nieuwe terreinen buiten de grachten, of zelfs buiten Sneek. De binnenstad veranderde in een winkelgebied met horeca, kantoren en woonhuizen. Maar de bekende Sneker merken leven voort in de collectieve herinnering, en sporen van de oude bedrijven zijn nog volop terug te vinden in het centrum. 

In Kiek, dit maakt Sneek zien we aan de hand van foto’s en objecten van échte Sneker bedrijven zoals Gaastra, Tonnema, Poiesz en Lankhorst, de ontwikkelingen in de industrie, en de invloed daarvan op de stad. De tentoonstelling is tot en met maart 2025 te zien.

16 oktober, Lezing Arend Hazekamp

16 oktober, Lezing Arend Hazekamp

Sneek kende al vroeg een georganiseerde arbeidersbeweging, die onder invloed van Domela Nieuwenhuis tot het socialisme overging. Deze beweging was aanzienlijk qua omvang en kende ook getalenteerde voormannen, zoals beddenfabrikant Foeke Kamstra. De vrije socialisten bleven tot 1940 actief in Sneek.

Politicoloog Arend Hazekamp uit Burgum schreef een lijvig boek over het vrije socialisme in het noorden van Nederland. Een interessante verdieping bij de tentoonstelling Kiek, dit maakt Sneek!

16, 18, 20 oktober: Sneek op film

16, 18, 20 oktober: Sneek op film

De compilatie van de pas opgedoken nitraatfilms van Sneek in de jaren 20 en 30 gaat op 11 oktober in première voor genodigden. Daarna vertoont Cinesneek de film op woensdag 16, vrijdag 18 en zondag 20 oktober. Historicus Alice Booij zal daarbij aanwezig zijn als ‘explicateur’. 

 

Tickets voor deze vertoningen kosten €9,00 inclusief koffie/thee en iets lekkers in de pauze, en een bezoek aan de tentoonstelling Kiek, dit maakt Sneek in het Fries Scheepvaart Museum. Reserveren kan online, of aan de kassa van Cinesneek.

20 oktober: voorstelling bubbelje

20 oktober: voorstelling bubbelje

De Friese voorstelling Bubbelje gaat op zondag 20 oktober in première in het Fries Scheepvaart Museum. Bubbelje is een cabaretesk Friestalig verhaal over drie generaties vrouwen en de keuzes die zij in hun eigen leven te maken hadden en hebben. De voorstelling is geschreven door Geartsje de Vries en wordt ook door haar gespeeld. Regisseur is Titia Huisman.

 

Na een inleiding over haar nieuwe telefoon met daarop de app chat GPT vertelt Geartsje over haar beppe, die in het piepkleine roefke van haar skûtsje leefde met man en kinderen. Beppe maakte haar keuzes in dat kleine wereldje, met als grootste uitstap: het lezen van het feuilleton in de Leeuwarder Courant. De wereld van Geartsje haar mem was al een stuk groter. Er was tv, de pil en de Vrouwen van Nu. Maar mem van 88 ziet deze huidige tijd ook nog als haar tijd. Van wie is de tijd eigenlijk? 

 

En dan Geartsje zelf, in een digitale wereld waar de grens tussen fantasie en werkelijkheid steeds verder vervaagt. Alles is maakbaar, zelfs de toekomst. Binnen drie generaties is de wereld totaal veranderd, van het Roefke naar AI: Geartsje vraagt zich in “Bubbelje” af waar de chaos is begonnen, en waar ze zelf, met haar persoonlijke keuzes blijft. Ze neemt het publiek mee in de tijd, in de vragen van de tijd en in de chaos van informatie, digitalisering, en de stroom selfies.

 

De première is op zondag 20 oktober om 15.00 uur in Sneek. Daarna is de voorstelling op andere locaties te zien. Op zaterdag 7 en zondag 8 december eindigt de reeks weer in Sneek. Kaarten zijn te koop via de website van Geartsje de Vries.