fries scheepvaart museum

liefde voor het water

Kom op 28 oktober naar het cultureel festival ‘Liefde voor het water’ in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. Dompel je onder en voel de liefde voor het water terwijl je geniet van muziek, literatuur, zeilverhalen en lekker eten!

Het festival begint om 13.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Het volledige programma met de tijden van alle optredens kun je hier bekijken en downloaden. Om 21.00 uur begint de slotfilm ' Maiden', waarvoor je apart een ticket moet reserveren.

Koop tickets

Om het 85-jarig jubileum van het museum én de liefde voor het water te vieren organiseert het Fries Scheepvaartmuseum samen met de Stichting Ronde en Platbodemjachten, een bruisend festival op zaterdag 28 oktober.

Schrijvers en zeilers brengen een ode aan het water, schippers leggen hun varend erfgoed aan, er is film en muziek, lekker eten en vooral veel gezelligheid. Neem je kinderen mee en breng je liefde voor het water ook op hen over.

Het slotakkoord van het festival wordt gevormd door de Drijvende Diva, die in de stadsgracht tussen de Oppenhuizerbrug en de Harinxmabrug de prachtigste aria's ten gehore brengt.

 

<< Foto: Ronald Griessen

muziek

muziek

Laat je meevoeren op de klanken van de zingende glazen van Rogier Kappers, die het enige glasorgel van Nederland bouwde.

Of zing lekker mee met waterklassiekers begeleid door human jukebox Bruno Rummler.

Een mooie cross-over tussen muziek en literatuur zijn de gedichten van scheepsarts J.J. Slauerhoff, op muziek gezet door troubadour Jankobus Seunnenga. 

literatuur

literatuur

Duik in de literatuur met schrijver en Volkskrant-journalist Toine Heijmans. Hij schreef zijn bestseller Op zee en de romans die daarna kwamen allemaal in de stuurhut van zijn boot. Met op de achtergrond de marifoonberichten.

Kirsten van Santen zwom kris-kras door Nederland en schreef daarover het literaire zwemboek Water pakken. Ze neemt je mee op verkenning door de natte wildernis en naar de culturele betekenis van het zwemmen.

Nikki Dekker debuteerde in 2022 met Diepdiepblauw, dat eigenlijk zowel een roman als een natuurboek en een essay is. Ze onderzoekt wat we van dieren onder water kunnen leren over liefde en identiteit. 

zeilverhalen

zeilverhalen

Hoe was het leven aan boord in de tijd van de vrachtvaart onder zeil? En hoe anders is het leven van een binnenvaartschipper nu? Sippy Tigchelaar, mede-auteur van het boek Schippersvrouwen, interviewt Janke Schurink-Wijkstra, die opgroeide op een skûtsje en haar 'beppesizzer' Sieberen van Terwisga - binnenvaartschipper én SKS-schipper op het skûtsje van Earnewâld.

Velen dromen ervan, weinigen doen het ook echt. Janneke Kuysters en Wietze van der Laan maakten in 8 jaar tijd een ultieme wereldreis met hun zeiljacht. Hoe kwamen ze tot dat besluit, en wat heeft het ze gebracht?

Brend Schuil zeilde begin dit jaar als 'on board reporter' mee op de Nederlandse boot in The Ocean Race, de zwaarste zeilwedstrijd voor teams. Aan de hand van beelden neemt hij ons mee naar dit grootste zeilevenement ter wereld.

Anne Tjerkstra is het liefst altijd op het water. Aan boord van het Statenjacht bijvoorbeeld, waar hij jarenlang schipper was. En als het vaarseizoen is afgelopen, bindt hij de schaatsen onder. Het liefst op natuurijs natuurlijk. Sippy Tigchelaar praat met hem. 

historische schepen

historische schepen

Een aantal bijzondere historische schepen zet koers naar Sneek. Stap aan boord en ontdek dit prachtige varend erfgoed. Zoals de Friese boeier Semper Idem uit 1890. Of de replica van de palingaak uit Heeg, Korneliske Ykes II. Andere schepen die aanleggen zijn de boeier Maria Pauline, het Friese jacht Zephyrus, skûtsje de Dankbaarheid met een originele roef, tjotter Anna Beatrijs en de open schouw. 

De SSRP-schepen liggen aan de Bothniakade en zijn vanaf daar te bekijken. De palingaak en het skûtsje zijn ook toegankelijk voor bezoekers.

Vergeet niet ook in het museum een bezoekje te brengen aan de restaurateur van de scheepsmodellen.

proeverijen

proeverijen

De liefde voor het water gaat ook door de maag! Verras je smaakpapillen bij watersommelier Mariëlle Thiadens. Ze laat je de meest bijzondere mineraalwaters proberen.

Freerk Visserman komt palingroken in de tuin van het museum, en natuurlijk kun je zijn lekker palinghapjes proeven rondom de rookton.

kinderen

kinderen

Neem de kinderen mee en laat ze hun eigen liefde voor het water ontdekken! Het kindermuseum wordt omgetoverd tot creatieve maakplaats, waar je naar keuze kunt knutselen met allerlei materialen. In het kindermuseum kun je ook lekker spelen en bouwen met lego of kapla. En voor de jongsten is er een mooie korte voorstelling op basis van het boek 'Woeste Willem'.

<< Foto: Simon Bleeker

film

film

Tijdens het festival zijn twee bijzondere films te zien, voor de echte liefhebbers. Erfskip is een documentaire van Daan Visser over de familie Van Klink. Over liefde voor het houten schip en over liefde voor het vakmanschap van de steeds kleiner wordende groep houtbouwers die Nederland nog kent.

Maiden is een film over de eerste volledig vrouwelijke crew die meedeed aan de Whitbread Round the World –zeilrace in 1989. Een documentaire van Alex Holmes die verschillende prijzen won en o.a. genomineerd was voor de BAFTA'S. Voor het bijwonen van deze film moet je een apart ticket kopen.

praktisch

praktisch

Het festival wordt gehouden op zaterdag 28 oktober in en om het Fries Scheepvaart Museum en op atelierschip de Eestroom. Het programma start om 13.00 uur en eindigt met een optreden van de Drijvende Diva om 20.30 uur. Bekijk het volledige programma in een blokkenschema.

Houd er rekening mee dat de zalen in het museum en de Eestroom plek hebben voor 100 man per keer. Er is dus kans dat je niet alle optredens kunt zien. Kom op tijd, want vol = vol en het is niet mogelijk om vooraf een plek in de zaal te reserveren.

Kaartverkoop
Kaarten zijn te koop via de website van het museum en kosten € 17,50 voor  volwassenen en € 5,00 voor kinderen. Ben je lid van de Vereniging Fries Scheepvaart Museum of heb je een Museumkaart? Dan is de entree € 10,00 euro. Neem wel je ledenpas en/of museumkaart mee, want die controleren we bij de kassa. Een ledenpas is geldig voor 2 personen. Als je nu lid wordt, betaal je pas in 2024 contributie.

Voor de slotfilm 'Maiden' op de Eestroom reserveer je apart een kaartje.

Toegankelijkheid en voorwaarden

De Eestroom is helaas niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel. De zalen in het museum zijn dat wel. In het museum is ook een invalidentoilet.

 

Het bezoeken van cultureel festival 'Liefde voor het water' is geheel op eigen risico. De organisatie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade, diefstal of eventueel letsel als gevolg van het bezoeken van het festival. Een deel van het festival vindt plaats op en om het water. Houd je kinderen goed in het oog en doe ze eventueel een reddingsvest aan. Lees ook de huisregels van het festival.