fries scheepvaart museum
groen doen: milieubewuste voorjaarsmarkt

groen doen: milieubewuste voorjaarsmarkt

Milieu- en klimaatbewust het voorjaar in? Kom dan op zondag 26 februari naar ‘Groen Doen’ in het Fries Scheepvaart Museum. Op deze voorjaarsmarkt haal je volop inspiratie, want je vindt er allerlei lokale, duurzame en milieuvriendelijke producten en diensten. Van biologische honing tot Sneker bier, en van houten speelgoed tot 3D-prints van biologisch afbreekbaar materiaal. Als je deze markt hebt bezocht twijfel je niet langer, maar ga je gewoon Groen Doen! 

De voorjaarsmarkt is op 26 februari van 13.00 tot 17.00 uur. Entree: volwassenen €4,75; kinderen, museumkaarthouders en leden krijgen gratis toegang.

‘Groen Doen’ wordt georganiseerd in het kader van de familietentoonstelling Expeditie Sterke Yerke, van olievervuiling tot plastic soup! die je deze middag ook kunt bezoeken.

geweest: Frits Riemersma en het avontuur met de Sterke Yerke lll

geweest: Frits Riemersma en het avontuur met de Sterke Yerke lll

Frits Riemersma was in 1979 een van de vier mannen die met het vlot Sterke Yerke III de Atlantische Oceaan overstaken. Hij is bioloog en deed aan boord onderzoek naar de olievervuiling op zee, de missie waar deze bijna onmogelijke reis om begon. De eindbestemming was Curaçao maar het vlot verging in een storm voor de kust van Bonaire. Alle watermonsters die Frits had genomen, gingen verloren. Waarom vond hij het destijds zo belangrijk om de olievervuiling te onderzoeken? En hoe kijkt hij vanuit dat perspectief naar het huidige probleem van de microplastics in zee?

Dit 'plastic soup-college' van Frits Riemersma is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar.

Wanneer: zondag 11 december 2022, 14.00 uur. Inloop met koffie/thee vanaf 13.30 uur.
Waar: Fries Scheepvaart Museum
Entree: volwassenen € 4,75, kinderen € 2,25. Museumkaart en leden gratis (inclusief koffie/thee/limonade). 
Inschrijven: via balie@friesscheepvaartmuseum.nl; graag even aangeven met hoeveel volwassenen en hoeveel kinderen je komt. 

geweest: Auke-Florian Hiemstra - Broeden op zonnebrillen?!

geweest: Auke-Florian Hiemstra - Broeden op zonnebrillen?!

Snoepwikkels, folie van pakjes sigaretten en zelfs zonnebrillen. Bioloog Auke-Florian Hiemstra komt het allemaal tegen in de nesten van de meerkoeten die hij onderzoekt. Hij probeert erachter te komen waarom de meerkoeten dat plastic gebruiken, en ook of het gevolgen heeft voor bijvoorbeeld de jonkies.

In het derde plastic soup-college vertelt Auke-Florian, bekend van het tv-programma Willem Wever, ons meer over het plasticprobleem en de gevolgen voor de natuur in de stad. Want ook in de stad is genoeg natuur te vinden, als je maar weet waar je moet zoeken! De lezing is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en hun ouders en pake’s en beppe’s.

Wanneer: Zondag 8 januari 2023, 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur)
Waar: Fries Scheepvaart Museum
Entree (inclusief koffie/thee/limonade): volwassenen € 4,75, kinderen € 2,25. Museumkaart en leden gratis.
Inschrijven is noodzakelijk, via balie@friesscheepvaartmuseum.nl.

geweest: Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer

geweest: Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer

Vervuiling moet je aanpakken bij de bron, vindt bioloog en kunstenaar Merijn Tinga. En dus zorgde hij er als Plastic Soup Surfer voor dat statiegeld op plastic flesjes op de politieke agenda kwam, en bleef. Zo kitesurfte hij de Noordzee over met een zelfgemaakt surfboard van gevonden plastic flesjes. Met als resultaat dat sinds de invoering van de wet, er amper nog flesjes op straat liggen. Maar de Plastic Soup Surfer is nog niet klaar, want er is nog steeds veel te veel zwerfafval.

In het vierde plastic soup-college vertelt Merijn Tinga over de campagnes die hij voert en de expedities die hij onderneemt om zijn doel te bereiken. Ook gaat hij dieper in op de vraag: hoe kun je zelf bijdragen aan de strijd tegen de plastic vervuiling?

Wanneer: Woensdag 18 januari 2023, 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Waar: Fries Scheepvaart Museum
Entree (inclusief koffie/thee): € 4,75. Museumkaart en leden gratis.
Inschrijven is noodzakelijk, via balie@friesscheepvaartmuseum.nl.

1 februari: wat kun je wel doen aan de plastic soup?

1 februari: wat kun je wel doen aan de plastic soup?

Wat kun je zelf doen aan grote klimaat- en milieuproblemen zoals de plastic soup? In dit eerlijke gesprek kun je ideeën uitwisselen en inspiratie opdoen over hoe anderen hier mee omgaan. Want de omvang van het probleem is heel groot, maar ook in je eentje kun je invloed hebben.

Onder leiding van Lemke Statema, projectleider van groene en duurzame initiatieven zoals Skjin Wetter, brengen we de grootse problemen terug naar je eigen huishouden. Aan de hand van haar eigen ‘worsteling’ en de ervaringen van anderen geeft Lemke je tips en handvaten om die eerste stap richting verandering te zetten. Welke keuzes maak je in de supermarkt? Koop je vaak kleding? En wat voor cadeaus geef je met kerst?

In dit tweede plastic soup-college doen deelnemers actief mee aan het gesprek. Deel je zorgen, zoek samen naar oplossingen en laat je inspireren!

Wanneer: Woensdag 1 februari 2023, 19.30-21.30 uur
Waar: Fries Scheepvaart Museum
Entree: € 4,75, museumkaart en leden gratis. (inclusief koffie/thee).
Maximaal aantal deelnemers: 12, inschrijven via balie@friesscheepvaartmuseum.nl